Zweefvliegen boven de Wieringermeer, genieten van het uitzicht

Zweef geluidloos boven de Wieringermeer. Kijk uit over de Noordzee, Texel en Vlieland. Zie Friesland aan de overkant van het IJsselmeer. Vlieg bij gunstig weer dicht onder de wolken. Zweefvliegen is een boeiende sport die nooit verveelt. Onze club biedt iedereen met belangstelling de gelegenheid, een keer mee te vliegen om kennis te maken. Wie veertien is kan al beginnen met les en na enige tijd solo vliegen. Voor het halen van een zweefvlieg-bewijs is de minimum leeftijd zestien.

Thermiek

Een zweefvliegtuig maakt gebruik van de krachten in de natuur. Het glijdt zonder motor door de lucht, geruisloos gedragen door zijn slanke vleugels. Bij gunstige weersomstandigheden stijgen er regelmatig grote bellen warme lucht op. Dat wordt thermiek genoemd. Zweefvliegers zoeken die bellen op en laten zich al rondjes draaiend omhoog drukken. Boven de Wieringermeer kunnen we hoogten van soms wel meer dan 1000 meter bereiken.

Uitdagend

Vliegen in thermiek is een uitdagende bezigheid. Sommige vliegers zijn er heel goed in. Ze kunnen, door van de ene thermiekbel naar de andere te vliegen, zo lang boven blijven als ze willen en afstanden van wel 500 km afleggen. Ze landen daarna op een ander vliegveld of in een akker. Zo’n vlucht wordt een ‘overland’ genoemd. Uiteraard worden ook wedstrijden gehouden, zowel nationaal als internationaal. Ook uitdagend: vliegen in het buitenland. Onze club organiseert daarom een paar keer per seizoen vliegkampen, ook voor leerlingen, meestal in Duitsland.

Wat kost het?

Voor vliegende leden bedragen de kosten ongeveer € 85 per maand, contributie KNVvL en verzekeringen inbegrepen. Juniorleden betalen circa € 25 minder. Neem contact op met onze penningmeester.

De opleiding

Zweefvliegen is een sport met veel hoogtepunten. Stap voor stap raak je erin. Het eerste seizoen vlieg je met een instructeur. Het jaar daarop komen de meeste mensen solo en beginnen ze aan de theorie. Als het examen daarvoor gelukt is volgt de voortgezette opleiding en daarna kunnen de examenvluchten worden gemaakt. Meer informatie? Download de folder:

Meer over Opleiding algemeen ►

Meer over Elementaire vliegopleiding ►

Meer over Voortgezette opleiding►

Wegwijzer zweefvliegen ►

Lid worden?

Neem contact op met onze penningmeester.